FAQ

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Jeg har lagt et budget men kan ikke beslutte mig for en sten?

Dette er det helt store spørgsmål, som ingen andre end du selv kan svare på. Inden for ethvert givent budget, vil der altid foreligge en vifte af diamanter med forskellige størrelser og kvaliteter. Her bør du starte med at se på de 4 C’er og spørge dig selv, om hvilke krav, du ønsker at få opfyldt.

Dette vil hjælpe til med at få indsnævret de tilgængelige valg, og hjælpe dig med at holde fokus på din søgning. Samtidig undgår man på denne måde også at falde i fælden med at gå på kompromis med slib i forhold til størrelsen på diamanten, så man risikerer at ende ud med en stor, men lidt kedelig diamant frem for en lidt mindre, som til gengæld har masser af ild og liv. Til syvende og sidst har slibningen den største, samlede indvirkning på udseendet af stenen. Jo længere sliberen har afveget fra den optimale slibning, des flere døde punkter vil der være i diamanten.

Det er derfor ikke uvæsentligt at bruge lidt tid på denne udforskning, før en beslutning tages.


Hvordan kan jeg vide, om den pris, jeg betaler, er fair?

Her skal vi igen se lidt på de 4 C’er for at kontrollere, hvordan de 4 C’er hver især påvirker priserne. Det er vigtigt at sammenligne diamanter med sammenlignelige kvaliteter, så man ikke kommer til at sammenligne æbler med pærer.

En almindelig fejl man nemt kommer ud for er, at man f.eks. sammenligner en 1 ct. TW/VS2 med fremragende slibning mod en 1 ct. TW/VS1 diamant med god slibning og automatisk antager, at den ene er et bedre køb end den anden. Dette er dog ikke en rimelig vurdering af priser, idet de to diamanter besidder vidt forskellige egenskaber.

Desuden skal man huske, at man får, hvad man betaler for, når det kommer til diamanter.

Vanvittigt gode tilbud eksisterer ikke!


Er certifikater uundværlige?

Kort sagt ”Ja, helt sikkert”. Alt efter hvilken størrelse af diamant, du er på udkig efter. PURE Diamonds råder til at få certifikat med, hvis diamanter har en størrelse på 0,40 ct. eller derover. Hvis du er på udkig efter diamanter i den størrelse, bør du altid have et spørgsmål om certifikat med på checklisten.

Et anerkendt certifikat er også uundværligt, hvis du senere ønsker at sælge din diamant.

Ideelt set bør certifikatet udstedes af et anerkendt gemmologisk institut som ”Gemological Institute of America” (GIA) eller ”Hooge Rad voor Diamant” (HRD).


Hvad betyder de 4 C’er egentlig?


Carat (vægt)

Vægten i carat er simpelthen massen (størrelsen) af diamanten. Én carat er defineret som præcis 200 mg. dvs. 0.20 gram. Alt andet lige stiger værdien af en diamant eksponentielt i forhold til carat/vægt, da større diamanter er sjældnere. Når dette er sagt, spiller andre faktorer (f.eks. slib, farve og klarhed) ind ved fastsættelsen af prisen på en diamant. Hvis man sammenligner to sten, én lidt større end den anden, kan den største godt være til samme pris eller endda billigere end den mindre diamant. Dette vil i så fald skyldes, at kvaliteten af farve, klarhed og slibning af mindre diamanter bliver bedre.


Cut (slibning)

Dette refererer til proportionerne og finishen på en slebet diamant. Proportionerne er størrelsens og vinklernes relationer mellem facetterne og de forskellige dele af diamanten. Finish omfatter slibningen og facetternes form og placering. Slibning påvirker både vægtudbyttet fra den rå sten, og den optiske oplevelse af den slebne diamant. En godt slebet diamant vil indvendig reflektere lys fra én spejllignende facet til den næste og sprede og afspejle lyset gennem toppen af stenen.

De godt slebne sten, har bedre gnist og glans.


Color (farve)

Farven på en diamant er rangeret på en skala fra D til Z. Farven D er den øverste farveklasse (farveløs) og Z vil betyde, at stenen har en mærkbar nuance af farven, typisk gul. Hvis stenen har en større farvemætning end Z, betragtes den som en Fancy-farvet diamant og er klassificeret på en separat skala. Disse er også langt mere værdifulde. De fleste farvede diamanter er gule og brune. Mere sjældne er pink, blå og rød.


Clarity (klarhed)

De fleste diamanter, med undtagelse af fejlfri diamanter, har naturlige skønhedsfejl, almindeligvis benævnt "naturens fingeraftryk". Indeslutninger kan være hvide, sorte eller farveløse. De fleste indeslutninger er ikke målbare med det menneskelige øje og kan kun ses ved 10 x forstørrelse. Diamanter er rangeret på en skala fra ”Internally Flawless” (ingen indeslutninger synlige ved 10 x forstørrelse) til ”Included” (indeslutninger synlige med det blotte øje).


Hvordan kan jeg vide, at det er en ægte diamant?

Der findes flere tests. Men medmindre man er gemmolog, kan man i virkeligheden ikke rigtig selv være 100 % sikker på, om den diamant, man kigger på, er en prøvesten, syntetisk eller decideret falsk. Hvis du ikke let kan finde indeslutninger med 10 x forstørrelse, bør du begynde at blive mistænksom. Det er sandsynligvis ikke en ægte diamant. Vær opmærksom på, at gasbobler i kubisk zircon kan fremstå som indeslutninger, hvis du ikke ser omhyggeligt efter.

PURE Diamonds benytter os af diamanttester ved behov for kontrol af diamanternes ægthed. Og husk på, at et certifikat til din diamant giver dig yderligere sikkerhed for dens ægthed.


Er en diamant en god investering?

Svaret afhænger af, om du vil investere i diamanten eller benytte den i et smykke. Hvis det er til decideret investering, bør diamanten ikke sidde i et smykke. Her kan det bedst svare sig at købe særlige investeringssten. Men en diamant i et smykke vil alt andet lige heller ikke miste sin værdi. Diamantpriserne har været støt stigende i de seneste årtier, og diamanter har altid haft tendens til at holde deres værdi.


Kan en diamant knække eller ridses?

Ja det kan den godt. Selv om diamanter er meget hårde, kan de stadig blive skadet ved forkert brug. De kan sprænge eller knække, hvis de for eksempel ved et uheld slås mod en hård metalkant. Diamanter kan desuden ridse hinanden og alle andre ædelstene som safirer, rubiner, smaragder og perler. Man bør derfor opbevare sine diamanter separat fra andre ædelsten og perler i et smykkeskrin og ikke bære værdifulde smykkesten i forbindelse med hårdt arbejde.